Rhino-Orbito Cerebral Mucormycosis in an Otherwise Healthy Patient with No History of Systemic Disease: A Case Report and Review of Literature

تیم تحقیقاتی: دکتر عباس خدایاری، دکتر فاطمه مشهدی عباس، دکتر زهرا نسبی، دکتر آرش خجسته.

این تحقیق، گزارش کلینیکی یک‌ مورد نادر از Rhino-Orbito مغزی موکورمایکوزیس (RCM) است که در قالب مقاله ای با همین عنوان در سال ۲۰۱۳ منتشر گردید.

بیمار آقای ۵۱ ساله بدون سابقه بیماری زمینه ای است که با علائم سردرد،تب،رینوره،ریزش اشک، تورم صورت و ناحیه periorbital و ophthalmoplegia و بیرون زدگی چشم چپ مراجعه نمود و چند ساعت بعد، با افزایش تورم و درد، بینایی به شدت کاهش پیدا کرد و چشم راست بیمار نیز درگیر شد. تصاویر توموگرافی، وجود توده کدر رنگ در سینوسهای پارانازال را نشان داد.

با تشخیص عفونت قارچی موکورمایکوزیس، اقدام درمانی برای بیمار، شامل debridment فوری تمام بافت آلوده از طریق ماگزیلکتومی،برداشتن سپتوم بینی و محتوایethmoid و مصرف آمفوتریسین B بود.

بررسی بافت شناسی ضایعات، مناطق گسترده ای از نکروز و وجود hyphea را نشان داد.

در موارد نادری این بیماری میتواند به سرعت به سینوس های پارانازال حمله کرده و منجر به مرگ شود.

زمان تشخیص و شروع درمان RCM در بقاء بیمار بسیار مهم است.

نحوه تشخیص:

  • مشاهده hyphea در بافت.
  • تصاویر رادیوگرافیکی که علاوه بر عامل مستعد کننده این بیماری (مثل پولیپ یا سینوزیت مزمن)، شامل وجود سینوزیت به رنگ سیاه در بینی و کام باشد‌.

علائم این بیماری شامل تب،سردرد و درد صورت است که در صورت گسترش ضایعه به ناحیه اوربیت موجب proptosis، ورم periorbital، کموزیس و ophthalmoplegia و از دست دادن بینایی و در صورت حمله به دهان منجر به ایجاد زخم سیاهرنگ معمولا” در کام میگردد.